Vad jag läste idag

Fullt medveten om att Dagens Nyheter tillhör de av min lillasyster ogillade (föraktade?) etablerade mediakanalerna, måste jag ändå pusha lite för ett par av deras ledarstick idag.

Dels huvudledaren som handlar om riskerna med ett sammanhållet journalsystem. Detta apropå nyligen framförda förslag på obligatoriska frågor till vårdsökande (alkoholbruk, erfarenheter av våld). Med mina erfarenhet både av att vara vårdgivare och -tagare kan jag inte annat än hålla med det som sägs. Att värna om integriteten för vårdsökande är viktigt både av principiella och praktiska skäl. Det finns många tillfällen då det kan vara helt riktigt att samköra register och journaler, till exempel för att se om en patient har fått beroendeframkallande preparat utskrivna, hos flera olika läkare för samma diagnos. Men när det gäller olika specialiteters rätt att kolla tidigare journaler är nackdelarna fler än fördelarna.

Den andra ledaren jag tycker många skall läsa är skriven av Erik Helmerson. Han beskriver en ökande trend i platsannonser, att fler och fler tjänster förutsätter att sökande ska ha”social kompetens”. Även då det är högst diskutabelt om den egenskapen är särskilt adekvat för yrket i fråga.

I anslutning till resonemanget hänvisar Helmerson till en finsk professor i tillämpad filosofi, Liisa Keltikangas-Järvinen. Hon har, så vitt jag förstår efter en snabb googling, skrivit ett antal böcker och avhandlingar om temperament, social kompetens och arbetsliv. Två citat:

”Socialitet är en medfödd egenskap, medan social kompetens är inlärt.”

”Forskningen visar intressant nog att just blyghet står i samband med empati. Det gör däremot inte socialitet.”

Som jag tidigare skrivit tror jag att luddiga begrepp väldigt ofta missbrukas. ”Social kompetens” är definitivt ett sådant luddigt begrepp.

Annonser

2 responses to “Vad jag läste idag

 1. PS (Min fru gillar inte datorer så vi prenumrerar på DN, varför jag läste artiklarna i fråga). DS

 2. Jag är från typ artonhundratalet och förstår förmodligen inte vad du säger. Men det som kallas ”social kompetens” är, vad jag förstår, förvillande likt, för att inte säga identiskt med, något som faktiskt betygsattes innan reformernas 1968.

  På den tiden hade man två betyg som sedan togs bort, och i dagens debatt hånas. Det ena betyget är som sagt betyg i social kompetens. Det andra är ett betyg i självdisciplin. Båda dessa egenskaper går att träna upp, precis som förmågan att tala tyska och engelska, eller att matematisera. Och båda dessa förmågor är oumbärliga på en arbetsplats. Att vara socialt kompetent är givetvis inte samma sak som att hellre socialisera än att arbeta. Att ha självdisciplin är hursomhelst att hellre arbeta än att socialisera ÄVEN om man är bättre på det senare. Betyg i självdisciplin och i social kompetens är alltså något som verkligen behövs, ja som det råder ett skriande behov av.

  Eller hur?

  Vad de kallades när de fanns? Ordning och uppförande!

  skrockar
  Pappan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s